• Nowy produkt
  • Brak

PRZEPIS NA ŻUREK ŚLĄSKI

1. W garnku umieścić 400 g żeberek lub kości wieprzowych, zalać 2 l wody, dodać 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu, kilka suszonych grzybów i zagotować.

2. Gdy bulion się zagotuje dodać obrane i pokrojone warzywa: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/2 korzenia selera, 1 por, 1 cebulę. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Podczas gotowania dodać 1 łyżeczkę soli.

3. Wyjąć z bulionu warzywa. Następnie włożyć do garnka 500g obranych i pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków, gotować przez 20 minut.

4. Boczek pokroić w drobna kostkę a kiełbasę śląską na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać na patelnię posiekaną cebulę i zeszklić.

5. Po ugotowaniu ziemniaków, wyjąć z bulionu mięso i grzyby. Mięso obrać, ugotowane grzyby i marchewkę pokroić, a następnie wrzucić z powrotem do bulionu. Dodać podsmażoną cebulę z kiełbasą i boczkiem. Doprawić zupę majerankiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

6. Na koniec dodać zakwas - Żurek śląski i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

7. Podawać z jajkiem gotowanym na twardo lub półtwardo.

Specyfikacja:

  • Waga: 500 g
  • Bez konserwantów: tak
  • Opakowanie: kubek
  • Ilość sztuk w opakowaniu: 1 szt.